Columns

Derby Days – Mijn eerste boek

Derby Days, het voetbalboek van De Twaalfde Man met 26 unieke verhalen over de wedstrijd van het jaar!
Written by De Twaalfde Man

Wie deze zomer tijdens de vakantie zijn voetbalboeken uitleest niet getreurd. Nieuw leesvoer is onderweg! Ik ben druk bezig de laatste hand te leggen aan mijn eerste boek. Ik reis door Europa op zoek naar de ultieme voetbalpassie. Het fanatisme, de liefde voor de club, waar anders komt dit beter tot uiting dan bij de wedstrijd van het jaar? Al weken toe leven naar die ene dag. De spanning die opbouwt tot ongekende hoogte. Dat zijn Derby Days!

10 jaar Groundhoppen

Voetbalcultuur in het buitenland is mij steeds meer gaan fascineren. Vanaf mijn bezoek aan de beroemde Tribune 2 van Antwerp FC in 2010 is een hobby uitgegroeid tot een ongekende passie. Ondanks de malaise waarin de club op dat moment verkeerd, zijn de fanatiekelingen onverminderd aanwezig. Stamnummer 1 zit diep in de harten wat uitgedragen wordt met ongekende trots.

Wanneer ik datzelfde jaar met een uitwedstrijd van Sunderland een bezoek breng aan Boleyn Ground ben ik helemaal verkocht. Een intimiderend stadion, de supporters dicht op het veld. Het fanatisme verspreid over alle tribunes. Wat er op het veld gebeurd doet er niet toe. Alleen maar oog voor de passie er om heen. De emotie, het gezang. Voetbalbeleving is overal zo herkenbaar maar toch zo verschillend.

Gaandeweg de jaren verstrijken begin ik steeds meer te schrijven over de Europese trips van mijn club. Helaas geen uitgebreide campagnes. Bezoekjes aan het buitenland staan steeds vaker in het teken van andere clubs. Vooral de bijzondere affiches. Mijn reiskoffer wordt aangevuld met een camera. De verhalen krijgen structureel bijval van foto’s. Een kleine vier jaar resulteert dat in het lanceren van De Twaalfde Man, een online platform waar de voetbalcultuur en fotografie samen komen.

Derby Days, het voetbalboek van De Twaalfde Man met 26 unieke verhalen over de wedstrijd van het jaar!

Derby Days

De fascinatie voor de supportersbeleving blijft groeien. Zeker als het gaat om die ene wedstrijd van het seizoen. Dan wordt alles uit de kast gehaald. Iedereen schakelt een tandje bij. Wekenlange voorbereiding om prachtige sfeeracties te laten zien. Het gaat niet alleen om het resultaat op het veld, maar vooral ook om het aftroeven van je rivaal op de tribune. Laten zien wie de baas is.

De bucketlist wordt langer en langer. Het leven van festivals en feestjes wordt ingeruild voor het structureel reizen naar het buitenland. Steeds vaker gaat de camera mee. Speciale momenten worden vastgelegd op de gevoelige plaat. Vriendschappen worden gesloten, deuren gaan open. Met regelmaat sta ik tussen de harde kern. Van Sofia tot Glasgow en van Stockholm tot Sarajevo. Steeds vaker mag ik exclusief fotograferen vanaf het veld of voorop de corteo. Voetbal verbroederd, opent deuren en brengt mij op hele bijzondere plaatsen.

In Derby Days vind je een verzameling van mooie reisverhalen met als doel alsof je er zelf bij bent geweest. Deze verhalen worden versterkt met een selectie van foto’s plus een stuk achtergrondinformatie over de rivaliteit en historie van de derby. Het varieert van de heftige Belgrado derby tot een bijzondere Podgorica derby zonder publiek in de hoofdstad van Montenegro. Voor de liefhebber 26 hoofdstukken die even zo veel Europese landen vertegenwoordigen. Je wordt meegenomen naar alle uithoeken van het continent. Kortom zo’n 250 pagina’s vol voetbalpassie! Zet jij hem alvast op je verlanglijstje?

Derby Days wordt eind 2019 verwacht vóór Sinterklaas en Kerst. Ideaal voor tijdens de donkere winterdagen. Na de zomer is de verwachting dat het boek al via pre-order te bestellen is. Zodra de informatie bekend is, zal
ik je daarover informeren. Blijf mijn social media pagina’s in de gaten houden!

About the author

De Twaalfde Man

Passionate about football. Loves the game, especially al that happens around the pitch. Prefers to attend matches between the fanatics, the ultras, to experience football how it should be and if possible capture the passion on pictures telling the story. Crazy about authentic football culture, old stadiums and has a soft spot for the Balkans. Travels all around Europe and has been named "derby specialist" bij Panenka Magazine.

Leave a Comment